Epegörcs-kezelés házilag

Az epegörcs okai között szerepelhet éppen epekő jelenléte, ám gyakoribb, hogy jó, zsíros ételek elfogyasztása után jelzi epénk, hogy kicsit vissza kellene venni a nagy zabálásból. 

Az enyhépp panaszok otthon, házilag is kezelhetők, ám nagy fájdalommal járó görcs esetében ne halogassuk a háziorvos vagy belgyógyász-szakorvos felkeresését.

Az epe görcsölésére nem csak a felsőtest jobb oldalán, a medencecsont feletti területen érezhető fájdalom utal. A haspuffadás, a nehéz gyomor is annak a jele, hogy az epét igen megterheltük, működése nem megfelelő.

Az epegörcs egyik jó ellenszere a görcsoldó teák alkalmazása. Cickafark, borsmenta, vagy éppen citromfű tea segíthet a panasz enyhítésében. A gyermekkáncfűből vagy vérehulló fecskefűből főzött tea is segíthet a görcsoldásban, főleg az epevezeték záróizmára hathat, így segítve az epe áramlását.

A nagy öregek szerint a friss feketeretek is segít az epebajban szenvedőkön. Jó tudni, hogy bioboltokból beszereztehő a feketeretek-csepp, a növényből frissen facsart lé pedig szintén jó gyógyszer a népi gyógyászat szerint.

Ha görcsöl az epénk, valószínűleg a görcs elmúltával egy alapos diétára is szükség lesz. Ebben az első napon inkább csak gyümölcsleveket, teákat igyunk. A folytatásban jöhet a főtt krumpli, esetleg egy kis sovány baromfihússal. Fokozatosan erősíthetjük a bevitt táplálékot, de a fűszerekkel bánjunk nagyon óvatosan. És természetesen kerüljük a zsíros ételeket, legalább a görcsöt követő egy hétben.

Elérhetőség
Románia, Nagykároly, Nicolae Titulescu utca, 10 szám
Telefon: 0261 861 607
Email: office@goldtfarm.ro
  • terkep